top of page

מה זאת החיה הזאת?

תקצירי ההרצאות

- כנס 2021 -

יום ב', ט' ניסן התשפ"א, 22/3/21

בין השעות 8:30-15:00

הכנס יתקיים ב- ZOOM

פאזל מאוזן.png
Drawing of Cat

הרצאת פתיחה

 

הזהות מרובת הפנים של המטפל/ת בעזרת בעלי חיים: מגן החיות החיצוני לפנימי וחוזר חלילה

 

על המרצה

אפרת מעיין, פסיכולוגית קלינית ומטפלת בעזרת בעלי חיים, מרצה במסלולים לטיפול בעזרת בע"ח בדוד ילין ובאורנים, מנחה ומדריכה מטפלים בתחום, ומראשוני העוסקים והמפתחים את התחום בארץ. מנהלת המרכז לטיפול בעזרת בעלי חיים ברטורנו - קהילה לגמילה מהתמכרויות . היוצרת של "ארץ יצורי הנפש".

 

על ההרצאה

מהו מטפל רגשי הנעזר בבעלי חיים? פסיכותרפיסט? זואולוג? מדריך? מורה לטבע? וטרינר? ואולי תמנון עם 50 זרועות: נגר, מנקה זבל, סבל, איש תחזוקה, טבח.ית (או לפחות זו שמתחנפת לטבח), מטפל.ת באומנות, מאלפ.ת, תלמיד.ה נצחי.ת, קברנ.ית, מילד.ת, משוגע.ת שאוהב.ת חיות יותר(??) מבני אדם,  הוזה – ילד.ה נצחי.ת שמדבר.ת עם חיות... ואולי כל אלו ביחד?

לפעמים זה עושה כאב ראש גדול ולפעמים תחושה של זכות גדולה: הטיפול הרגשי הנעזר בבעלי חיים מפגיש אותנו ואת המטופלים שלנו עם "בופה עשיר ואין סופי" של מהויות רגשיות ונפשיות, ומחבר אותנו למגוון גדול ועשיר של חלקים מתוך ה"תזמורת הפנימית של הנפש":

לחלקים הילדיים המגוונים שבנו: לילד השובב, המשחק והסקרן, לילד הדחוי, לילד הנטוש כמו גם לילד השייך ולתינוק הנאהב.

לחלקים הבוגרים שבנו ובמטופלים שלנו: החלק הבוגר והאחראי, המרפא הפנימי, ה"אמא תרנגולת" שבתוכי.

לחיה הפצועה והנטושה שבתוכי, לתהומות הכאב והבדידות - כמו גם לכוחות הריפוי וההתחדשות שבנו - המתעוררים בהשראת כוחות אלו אצל בעלי החיים ועולם הטבע.

זו זכות להיות במקצוע כל כך רבגוני, שמפגיש אותנו עם כל כך הרבה תחומים, עם כל כך הרבה הביטים של עצמנו, שדורש מאתנו לפתח מגוון מיומנויות, גמישות מחשבתית, יצירתיות.

בעלי החיים חיים באמת, נולדים באמת, חולים ונפצעים באמת, מתים באמת - הכוח של הקונקרטיות והממשות של החוויות מעניק לנו מפתח רב עוצמה אל מעמקי הנפש ומחייב אותנו לאחריות גדולה ולפיתוח ידע מקצועי במגוון תחומיים. לכן הזהות שלנו חייבת להיות אקלקטית: המטפל/ת בעזרת בעלי חיים חייב/ת לרכוש מיומנויות בתחומים מגוונים ולפתח זהות מקצועית אינטגרטיבית הכוללת מגוון של יכולות וטכניקות ביחד עם חיבור בין עולמות ידע שונים.

בהרצאה זו נעסוק בהתפתחות התחום של הטיפול בעזרת בעלי חיים תוך דגש על הטכניקות הייחודיות שפיתחנו בארץ "פינת החי כראי הנפש". דרך דוגמאות מרתקות מהעשייה הטיפולית והפסיכו-חינוכית עם ילדים ומבוגרים במרחב פינת החי - נתעמק בתהליך המרתק של הצמיחה אל תוך המקצוע המורכב הזה.

הרצאת פתיחה
תגובה 1

הרצאת תגובה 1

 

מה זו אהבה ומה הופך מטפלת לטובה דיה? זהות המטפלת הרגשית הנעזרת בבעלי-חיים – היבטים מוסריים

הנוגעים לבעלי החיים וליחסים שלנו עימם

על המרצה

גל חכים-אשר  - פסיכולוגית חינוכית מומחית, ראש התוכנית לטיפול רגשי בנוכחות בעלי-חיים במכללה האקדמית אורנים. פעילה למען בעלי-חיים ומנהלת שותפה של מכון אדם וחיה לקידום דו-קיום ביננו לבין בעלי-החיים.

 

על ההרצאה

כולנו הגענו לתחום הטיפול בעזרת בעלי-חיים מתוך אהבה וחיבור עמוק לבעלי-חיים, לעיתים אפילו חיבור עמוק יותר אליהם מאשר להולכים על שניים. זו נקודת הפתיחה ואז המסע מתחיל... ואנחנו עסוקים כל כך ברצון להיות מטפלים רגשיים טובים. אנחנו לא רוצים לתסכל ולאכזב את המטופלים, הרי באנו כדי לעשות להם טוב.

 

אהבה, מטפלת רגשית טובה, עשיית טוב למטופלים – אלו מושגים מורכבים ומאוד מבלבלים. האופן שבו נגדיר את המונחים הללו יקבע את האופן שבו נעבוד כאנשי מקצוע הן עם המטופלים והן עם בעלי-החיים הנוכחים בטיפול.

אין מטפל.ת בתחום שלנו שלא נתקל.ת בשאלות יומיומיות כגון: האם הכלב שלי באמת רוצה להתלוות אלי לטיפול? האם הארנבון עכשיו חווה מתח ואיום כשהמטופל התקרב אליו וניסה להרים אותו? האם בכלל בא לי להיכנס בעצמי למרחב חי או שזה מרגיש לי כמו כלא ואין לי שום עניין אמיתי באוגרים ובשרקנים שם?

 

בתקופות שונות כמטפלים ובתקופה הזו בימי קורונה בפרט, עולות גם השאלות האם אני מסוגל.ת או רוצה לטפל גם כשבעלי-חיים לא נוכחים בטיפול? למה אני צריכ.ה מישהו שיעזור לי לטפל? האם זה אתי כמטפל.ת הנעזר.ת בבעלי-חיים לעבוד בלי בעלי-חיים?

רובנו מנסות.ים ביום יום לא להתעסק עם השאלה הגדולה שבבסיס המקצוע שלנו – האם זה בכלל מוסרי לטפל עם בעלי-חיים? בעלי-חיים שלא נתנו הסכמה מדעת ולא ביקשו להיות מטפלים. לא ביקשו להתלוות למפגשים טיפוליים, להכיר וליצור מערכות יחסים וגם לאבד ולהיפרד שוב ושוב ללא הסכמה מדעת מקשרים שנוצרו. הם בטח גם לא ביקשו לשבת בכלובים...

חלקנו עוזבות.ים את המקצוע כי השאלה הזו לא נותנת לנו מנוח.

 

גיבוש תפיסת העולם שלי כמטפלת אינהרנטי למקצוע שלנו מתחילת הדרך המקצועית יותר מבכל מקצוע טיפולי אחר. דילמות מוסריות שאנו נדרשים להתמקם בתוכם מהרגע הראשון, מהמפגש הטיפולי הראשון שבו המטופל לדוגמה נכנס למרחב החי ורוצה מיד להחזיק תוכי. בשנייה הזו, הבטן מתהפכת, המחשבות רצות ואני צריכה להגיב עכשיו. הזהות המקצועית שלי מתחילה להתגבש והמסע האינסופי מתחיל... מסע קשה עם גבולות עמומים ומלא לבטים, הגנות וחומות שנוצרות... אין גבול אחד ברור שינחה אותנו אבל יש גבולות פנימיים שצריך להכיר בהם, לגבש אותם ולתת להם להוביל אותנו. בשביל זה צריך הרבה ידע: ידע מעולם הפילוסופיה, הפסיכותרפיה, הפסיכולוגיה ההתפתחותית, ומעולם התנהגות בעלי החיים ויחסי אדם-חיה בראיה תרבותית רחבה. ומעל לכל, צריך הרבה ידע על עצמנו, הכרה בסובייקטיביות שלנו – בבחירות שאנו עושים ובמניעים המובילים לבחירות אלו.

 

בזמן הקצר שיש ברשותי אציג את מודל 'הטיפול ההדדי' ואתמקד בשאלות שלא הורגלנו לחשוב אותן כלל – מה בעל-החיים חווה במפגש הטיפולי? באיזה אופן והאם בכלל הוא יוצא נשכר מאינטראקציה זו? ואיך אנחנו יכולים להשפיע על מציאות חייו והחוויות שלו במפגש עם האדם?

 

ננסה גם לחשוב יחד מה זו אהבה ומהו טיפול טוב בעצם?

Drawing of Fox
פאזל מאוזן.png
פאזל מאוזן.png
תגובה 2

הרצאת תגובה 2

 

כיצד ללמוד לטפל

 

על המרצה

שגיא ברגר, פסיכולוג קליני מומחה-מדריך. מטפל בגישה פסיכואנליטית ולעיתים בנוכחות כלב. ראש צוות ואחראי על ההתמחות במרפאת מבוגרים-יפו, משרד הבריאות.

 

על ההרצאה

תהליך ההכשרה וגיבוש הזהות של מטפלים.ות רגשיים הוא ארוך ביותר ובדרך כלל מתרחש במקביל לאורך כל הקריירה ונתפס כדרך חיים. תחילה חשוב לגבש הבנה עמוקה ומודעת לגבי מה שמביא את המטפל.ת אל קריירה בתחום הטיפול הרגשי בכלל וטיפול רגשי הנעזר בבע"ח בפרט. לאחר בחירת המקצוע \ השפה הטיפולית, כלומר סוג הפסיכותרפיה, התפתחותם של המטפל.ת נעשית בעיקר בשני מישורים השזורים ותומכים אחד בשני. האחד - רכישת ידע תיאורטי וניסיון, דרך למידה והתנסות מעשית והשני- התהוות העצמי המטפל, דרך התבוננות, תהליך אישי, הדרכות מקצועיות, טיפול אישי ועוד. ההתמודדות האישית עם ההתפתחות בתחום הטיפולי כרוכה בתעצומות נפש ובמפגש מורכב עם נפשו של האדם ונפשנו אנו. ההתפתחות של המטפל מלווה בפחדים, פנטזיות הצלה והתפכחות, פחד להרע, מפגש עם הפגיעות של המטפל ותהליך התפתחות אישי.

בהרצאה אסקור בקצרה את תהליך גיבוש הזהות המקצועית של המטפל הרגשי. זאת, תוך כדי התייחסות אל תהליך ההתפתחות המקביל, המשלב הן את נושא הלמידה המקצועית ורכישה של גישות וכלים טיפוליים והן את תהליך התהוות העצמי המטפל. אשתף במחשבות על כיצד ניתן להתמקם באופן מיטבי במהלך השנים הראשונות בתחום.

פאזל מאוזן.png
פאזל מאוזן.png
Drawing of Owl
bottom of page